Слава манастира




Прослава празника иконе Пресвете Богородице Тројеручице, која је уједно и слава манастира и Свештене обитељи Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком, започела је вечерњим богослужењем са петохљебницом у навечерје празника.

Вечерњим богослужењем, у храму посвећеном Светим и првоврховним апостолима Петру и Павлу, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије уз присуство домаћина, Епископа горњокарловачког г. Герасима и уз саслужење архимандрита Наума, протођакона Владимира Руменића и ђакона Будимира Кокотовића.


Октет Београдског мушког хора, под руководством његовог оснивача и диригента протођакона Владимира Руменића, увеличао је програм прославе десетогодишњице оснивања манастира у Доњем Будачком, одржавши у манастирском конаку концерт духовних мелодија.

На сам дан празновања иконе Пресвете Богородице Тројеручице, служена је Света архијерејска Литургија коју су служили Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије и Епископ горњокарловачки г. Герасим, уз саслужење свештенослужитеља Епархије горњокарловачке: архимандрита Михаила ( Вукчевића ), протојереја-ставрофора Јеленка Стојановића, протојереја-ставрофора Горана Петковића, протојереја Милидрага Стокановића и ђакона Будимира Кокотовића.

Благољепију Литургијског сабрања умногоме су допринијели чланови Београдског мушког хора, који су својим појањем увеличали цјелокупну прославу.

Бесједећи по окончању сабрања, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, честитао је данашњи празник и десетогодишњицу од оснивања Свештене обитељи Богородице Тројеручице у Доњем Будачком, зажељевши да се ова Света обитељ умножава и буде на радост цјелокупној Светој Цркви нашој. Такођер, Епископ врањски г. Пахомије упутио је и честитке домаћину, Епископу горњокарловачком г. Герасиму, подсјетивши на тринаесту годишњицу од хиротоније и устоличења Епископа Герасима у трон Епископа горњокарловачких.

Епископ Герасим се пригодним ријечима захвалио драгом госту, Епископу врањском г. Пахомију за његов долазак и заблагодарио на ријечима подршке упућеним у дивној бесједи.

Након Литургијског сабрања, за све присутне вјернике приређено послужење и Трпеза Љубави у манастирском конаку.


 

 

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија