Постови

Приказују се постови за март 22, 2009

ХАРИЛАУ

Слика
У храму Светог Василија Великог на Харилау - Солун, свечано је прослављена крстопоклона недеља и том приликом вршено је изношење Часног Крста. У току Лутургије Светој Чаши приступило је мнoштво људи а нарочито деце. Свету Литургију служили су: јеромонах Наум и надлежни парох, презвитер Темистоклис.

ВЕЛИКИ ПОСТ - ДРУГИ ДЕО - ПРОТОЈЕРЕЈ АЛЕКСАНДАР ШМЕМАН

Слика
«…Осим молитвом и постом» Нема Великог поста без пошћења. Изгледа, ипак, да многи људи данас пост не узимају озбиљно, или, ако то и чине, погрешно разумију његов стварни духовни циљ. За неке се људе пост састоји у «престајању» са нечим. За друге је то скрупулозно придржавање одређених правила дијете. И у једном и у другом случају, ријетко се пост повезује са комплетним подвигом који захтијева Велики пост. У ово, као и у другим случајевима, морамо најприје покушати да разумијемо учење Цркве о посту, па онда да се запитамо: како можемо ово учење да примјенимо на властити живот? Пошћење или уздржавање од хране не представља искључиво хришћанску праксу. Он је постојао и још увијек постоји у другим религијама па чак и изван религије, на примјер у неким специфичним терапијама. Дана сљуди посте (уздржавају се) из многобројних разлога, укључујући чак и политичке. Због тога је важно да сагледамо једино хришћанску садржину поста. Прије свега, он нам је откривен у међузависности између дв

КРСТОПОКЛОНА НЕДЕЉА

Слика
У трећу недељу великог поста, Његово Преосвештенство епископ горњокарловачки г.г. Герасим служио је Свету Архијерејску Литургију у саборном храму у Карловцу уз саслужење свештеника карловачке парохије.