Постови

Приказују се постови за март 9, 2009

ВЕСТИ - ЛИТУРГИЈА 07. 03. 2009

Слика
На Теодорову суботу 07. марта 2009. год у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком, служена је света архијерејска Литургија, коју је служио епископ горњокарловачки г.г. Герасим уз саслужење јереја Горана Славнића.

EПИСКОП

Слика
Епископ Герасим (Зоран) Поповић је рођен 15. фебруара 1972. у Горњем Липљу. Завршио је богословију "св.Три јерарха" у манастиру Крки, а потом Московску Духовну Академију. Као ученика трећег разреда богословије замонашио га је садашњи митрополит дабробосански г. Николај. У чин јерођакона рукоположен је на светог Архангела Михаила 1991, а у чин јеромонаха рукоположио га је митрополит загребачко - љубљански и све италије г. Јован, 5. октобра 1998. Те  исте године постаје игуман манастира Крке. На манастирску славу Св Архангела, 2003. год, епископ далматински Фотије узвео  га  је у чин архимандрита. Као старешина манастира залагао се за обнову манастира, богословије у којој је и предавао, од њеног обнављања 2001 године. Успео је да око себе окупи младо братство. За епископа горњокарловачког хиротонисан је 25. јула 2004. год а хиротонију је извршио патријарх српски г.г Павле у манастиру Гомирје. Доласком на горњокарловачки трон, живот у овој епархји се мења, многе упражњене п

БРАТСТВО МАНАСТИРА

Слика
Јеромонах Наум ( Милковић ) рођен је 16. марта 1989. год у Дрвару. У родном месту борави до 1995. год, кад је услед ратних неприлика, заједно са породицом био приморан да напусти родно место и настани се у Челинцу недалеко од Бањалуке. У Челинцу завршава основну школу, након које благословом епископа горњокарловачког г. Герасима, уписује богословију Св. Три Јерарха у манастиру Крки код Кистања, Р. Хрватска. Након завршеног трећег разреда богословије бива замонашен у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице од стране Његовог Преосвештенства епископа горњокарлоцачког г.г. Герасима ( 26. августа 2007. год ) а нед у го затим и рукоположен у јерођаконски и свештеномонашки чин. По благослову епископа борави у Солуну, где је на редовним студијама , смер теологија, на Аристотеловом Универзитету .