ЕПИСКОП
Епископ Герасим ( на крштењу, Зоран ) Поповић је рођен 15. фебруара 1972. у Горњем Липљу. Завршио је богословију "св.Три јерарха" у манастиру Крки, а потом Московску Духовну Академију. Као ученика трећег разреда богословије замонашио га је садашњи митрополит дабробосански г. Николај. У чин јерођакона рукоположен је на светог Архангела Михаила 1991, а у чин јеромонаха рукоположио га је митрополит загребачко - љубљански и све италије г. Јован, 5. октобра 1998. Те  исте године постаје игуман манастира Крке.

На манастирску славу Св Архангела, 2003. год, епископ далматински Фотије узвео  га  је у чин архимандрита. Као старешина манастира залагао се за обнову манастира, богословије у којој је и предавао, од њеног обнављања 2001 године. Успео је да око себе окупи младо братство. 

За епископа горњокарловачког хиротонисан је 25. јула 2004. год а хиротонију је извршио патријарх српски г.г Павле у манастиру Гомирје. Доласком на горњокарловачки трон, живот у овој епархји се мења, многе упражњене парохије су попуњене, изграђују се и обнављају храмови и манастири. У епархији тренутно службује око 20ак свештеника и 5 монашких лица. Треба поменути да се трудом и залагањем епископа Герасимa ,обновљен односно из темеља подигнут и фрескописан саборни храм св. Николаја у Карловцу. 

Трудом Епископа Герасима, основан је и оживљен манастир Богородице Тројеручице у Доњем Будачком. Такође његовим залагањем, започета је обнова манастира Комоговине на Банији.

Епископ Герасим поред многобројних чланака објављених у разним часописима, написао је и књигу: НЕКАНОНСКО ПРАВОСЛАВЉЕ - РАСКОЛИ И СЕКТЕ, у издању Мартирие издавачке установе епископије горњокарловачке. 


Епархија гореокарловачка издаје и два часописа: СВ. САВА ГОРЊОКАРЛОВАЧКИ и теолошки часопис ТЕАНТРОПОС ( Богочовек ).

Епископ Герасим говори руски језик.

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија