Нови послaник на њиви Господњој




У недељу пету по Духовима, на празник Преподобног Давида Солунског, у манастирском храму Светих апостола Петра и Павла у Доњем Будачком служена је Света Архијерејска Литургија.

Литургијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, уз саслужење архимандрита Наума и јереја Јована Галамића.


Прије почетка Свете Литургије, Епископ Герасим је у чин чтеца рукопроизвео г. Милана Ђурашиновића, ученика Српске православне богословије ''Свети Петар Дабробосански'' у Фочи.

Свештена Епископија горњокарловачка од данас је богатија за још једног посленика на њиви Господњој. Епископ Герасим је у току Литургије у ђаконски чин рукоположио г. Будимира Кокотовића, дипломираног теолога и студента мастер студија на православном Богословскогм факултету, Универзитета у Београду.

По окончању Свете Литургије, Епископ Герасим се обратио присутним вјерницима, честитавши им данашњи празник и поучивши присутне о прочитаном одломку из данашњег Јеванђеља, које говори о догађају који се десио у земљи Гергесинској, када је Господ Исус Христос ступио на њено тлo. Два бјесомучника, два човјека у којима су били ђаволи, сретоше га и повикаше: „Шта си дошао овамо прије времена да нас мучиш?'' Ђаво је толико овладао овом двојицом да они нису били у стању да природно и нормално мисле, осјећају и делају. Ипак, Бог је створио људе за Царство Небеско, створио је човјека за живот вјечни, да бесмртно живи вјечном истином Божјом, вјечном правдом Божјом, вјечним животом Божјим. То је смисао и циљ свакога човјека. Зато је Он и дошао у овај свет, зато је дао Јеванђеље своје, зато је основао Цркву своју и у њој нам дао све што је потребно да се ослободимо од свакога гријеха, од сваке смрти, од свакога ђавола.

На крају бесједе, Епископ Герасим је такођер нагласио, да је данашњи дан велика радост за читаву Епархију горњокарловачку, јер је данас рукоположен нови посленик на њиви Господњој, коме је зажелио да ревносно обавља службу у корист Свете Цркве наше.



Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија