Празник Богојављење у манастиру Пресвете Богородице




На празник свјетлости како се назива празник Богојављења, служена је Света Литургија у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком. Литургију на данашњи празник служио је синђел Наум.

Сваке године молитвено се сјећамо Богооткривења - Богојављења, дана у који се крстио Господ на ријеци Јордану. Као увод у водоосвећење слушамо пјесму која својом садржином и мелодијом снажно оживљује успомену на прво водоосвећење: „Глас Господњи на водама, вапијући говораше, приђите сви примите Духа Премудрости, Духа Разума, Духа Страха Божја, који се јави Христу“. У својим молитвама ми призивамо Духа Светог, који је осветио ријеку Јордан, да сиђе на воду коју освећујемо, за освећење наше, за освећење наших домова.

Данашње освећење воде извршено је на ријеци Корани у мјесту Малићи, гдје је у присуству мноштва вјерника овога краја отац Наум осветио воду и по први пута у овом мјесту одржано је традиционално пливање за Часни Крст а први је до крста овога Богојављења стигао г. Станко Радошевић из Војнића. Након освећења приређено је послужење за све присутне. Свима који су учествовали нека је на здравље и спасење њихов подвиг.







Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија