Празник светог пророка Наума




На празник светог пророка Наума, двадесет и седме недеље по Духовима, служена је света архијерејска Литургија у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком. Литургијом је началствовао Њеогово Преосвештенство епископ горњокарловачки г. Герасим.

У својој бесједи епископ Герасим је нагласио да сав човјеков живот треба да буде брига и једини циљ док битише овдjе на земљи, да се спрема на вјечност, да се спрема да буде у наручју Божијем и да све друге бриге само спутавају човјека да води бригу о спасењу своје душе. Човјек мора да поштује Божански закон и закон природе уколико жели да наслиједи живот вјечни. Такођер човјек мора да се богати врлинама и добрим дјелима, као и да треба да држи до свога ближњега и цјелокупног рода њему блискога, рекао је епископ Герасим.

По окончању Свете Литургије, заједно са присутним вјерницима, епископ је испред храма у Горњем Будачком, родном мјесту Владимира Матијевића одржао помен и открио спомен плочу овом угоднику Божијем који је својим дјелима задужио цјелокупан народ српски са простора Кордуна, Баније, Лике и Далмације. Упокојени Владимир Матијевић је био оснивач Српског друштва ,,Привредник'' преко којег је многим младим људима омогућио школовање, дајући им стипендије и помажући им да својим трудом изграде боље за себе и своје ближње, као и за сав народ поменутих крајева. Како некада, тако и данас Српско друштво ,,Привредник'' наставља стопама свога оснивача и њему у част и даље помаже и стипендише студенте да би својим радом допринјели напретку свога народа.











Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија