Ваведење у манастиру




Данас се у храму Божијем светло јавља Дјева и свима предсказује Господа Христа, праслику Божије милости и проповед људског спасења. Зато јој и ми громогласно кличемо: Радуј се, испуњење Божијег промисла!

На празник Ваведења у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство епископ горњокарловачки г. Герасим уз саслужење синђела Наума и јереја Предрага Сушића пароха карловачког.

Благодарећи Господу, епископ Герасим честитао је данашњи празник присутним вијерницима, а након Литургије приређено је послужење за присутне вјернике у манастирском конаку.

По хришћанској легенди, увођење Богородице у храм пратила је, осим родитеља Јоакима и Ане, многобројна родбина и пријатељи који су три дана путовали од Назарета до Јерусалима. На вратима храма дочекао их је старац Захарија, отац Јована Претече, који је Богородицу Марију увео не само у храм, већ и у део назван Светиња над светињама, у који је могао да уђе само првосвештеник.

Богородица Марија је у храму остала девет година. Пошто су јој у међувремену умрли родитељи, свештеници су одлучили да је удају за 80-годишњег удовца Јосифа, који је већ имао одраслу децу. Тако су, по предању, задовољени строги прописи који не дозвољавају да девојка остане девица до краја живота, већ је свака морала да се уда. Богородица Марија је живела у Јосифовој кући као што је живела у храму те је, по хришћанском предању, она била прва монахиња – она која је живот завештала Богу.

У народу се Ваведење назива и Света Пречиста коју су некада особито поштовале жене. Тај празник су славили и сточари који тога дана нису узимали у руке маказе, српове или косе. У источној Србији су на основу времена тога дана предсказивали род усева – ведро небо обећава добру летину.












Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија