Папа разбеснео Србе у Хрватској





Позив - Либерални Хрвати и гневни Срби поручују да би папи било боље да се поклони сенима јасеновачких жртава уместо што Алојзија Степинца проглашава бранитељем Срба, Рома и Јевреја.


Другог дана боравка папе Бенедикта XVI у Хрватској око 300.000 верника дочекало је поглавара Римокатоличке цркве на загребачком хиподрому током мисе поводом Националног дана хрватских католичких породица. 

Наследник трона Светог Петра претходног дана разгневио је српску заједницу у Хрватској изјавом да је Алојзије Степинац, поглавар хрватских католика у Независној држави Хрватској, бранио Србе, Јевреје и Роме од усташа.

У очекивању да се поводом папиних речи о Степинцу јавности обрате представници српског народа у Хрватској који су у више наврата осудили политику Ватикана и Каптола према наслеђу Алојзија Степинца, либерална хрватска јавност и Срби поручују папи Бенедикту XVI да би било боље да се, уместо што Степинца проглашава бранитељем Срба, поклони на највећем српском стратишту:

Могао би да сврати до Јасеновца да се поклони стотинама хиљада невиних жртава које су убили усташки крвници под благословом Степинца и њему сличних - навео је један посетилац сајта Јутарњег листа.

Посетиоци хрватских сајтова подсетили су и да је Бенедикт XVI, деценијама радио на беатификацији Степинца. 

Још пре тринаест година, у говору поводом беатификације, тадашњи кардинал Јозеф Рацингер рекао је да је Степинац био „Божји Хрват", каквог је Данте опевао у последњем певању „Раја" у „Божанственој комедији"! Степинац је, по Рацингеру, био толико обузет Христом да је, на крају, постао „жива слика трпећег Христа с трновом круном и ранама његове муке", и у наставку овог говора исто као и у суботу изнео тврдњу да је Степинац све своје снаге усмерио ка спасавању Срба, Рома и Јевреја у Хрватској.

Израелски историчар Менахем Шелах, на основу изучавања документације о Степинцу, донео је закључак да надбискуп „није имао никакав проблем са циљевима усташке државе и Трећег рајха, и да је најбоље што се о њему може рећи - да није одобравао неке од метода". Иако није спорно да је Павелић у више наврата дизао глас против најокрутнијих аспеката усташке владавине, историја га и даље тешко оптужује као човека који је геноциду дао духовни легитимититет. 

Сви Степинчеви злочини

Неки од његових неспорних злочина укључују: благослов упућен поглавнику НДХ Анти Павелићу, на почетку његове владавине том квислиншком творевином, потом масовно покрштавање православаца на територији НДХ у складу са Павелићевом доктрином „побити трећину, протерати трећину, покрстити трећину", под руководством католичких свештеника катихета (вероучитеља)... Такође, Павелићу се на душу ставља потпуна свест о постојању концентрационих логора и масовних егзекуција: документа показују да је Степинац тражио да се егзекуције врше „хумано", као и послератно скривање усташког команданта Ерика Лисака, који је пронађен у просторијама Каптола, центру Католичке цркве у Хрватској.
извор: www.pressonline.rs

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија