ПОУКЕ ПАТРИЈАРХА МОНАСИМА




Нешто „најодвратније у Цркви је монашки каријеризам“

На празник, Сабор Салавјецких светих 22 августа ове године, Патријарх Московски и целе Русије Кирил, служио је свету литургију у Спасо-Преображенском храму у Салавјецком ставропигијалном манастиру.

За братском трпезом, после богослужења, Свјатјејши Патријар Кирил обратио се с неколико речи преосвећеној господи архијерејима, свештенослужитељима, братији манастира и високим гостима.

Свјатјејши Патријарх изразио је задовољство поводом извршења две хиротоније које је обавио приликом своје визите Салавјецком манастиру, при чему су на високи степен црквенога служења узведени пастири, који нису тражили почасти, него су сав свој живот посветили „смиреном, не сасвим приметном, него искреном служењу Господу“

По речима Патријарха „има се о чему размислити“, у вези с тим, да су редове архијереја Руске православне цркве попунили такви људи, као што су архимандрит Пантелејмон (Шатов), благочестиви пастир, до монашког пострига, много година носио је послушање на парохији  и који је одгојио четири кћери, и архимандрит Венијамин (Лихоманов), „монах, духовник, скроман, образован човек, који се никада није китио својим образовањем и смирено служио у свим местима где су га слали“.

„Нешто најодвратније у цркви је монашки каријеризам, подвука је Патријарх. Сматрам, да су ове две хиротоније, које смо обавили на Салавках, врло јасан сигнал свим нашим монасима, у којих се глава врти од архијерејства и који сматрају, да се није ни живело, ако до тридесете године нису постали архимандрити“.

„Сваки нездрави каријеризам у Цркви је нешто што је неопходно искорењивати, и Божијом помоћи Ми ћемо се с тиме позабавити, рекао је Свјатјејши Владика. И све оне који врло хоће да постану епископи, хоћу упозорити: Патријарх види то и сумњам да ће те постати епископи. Епископи ће бити они који томе не стреме“.

Патријарх је рекао да је хиротонија оца Пантелејмона требала бити још 10. августа у Новодевичем манастиру у Москви, међутим, у те дане је главни град био обухваћен димом од шумских пожара и Његовој Светости патријарху Кирилу је предложено да откаже богослужење, како би се избегло масовно окупљање људи, да се здравље верника не излаже опасности. Патријарх је позвонио оцу Пантелејмону и саопштио да се хиротонија преноси на неки од следећих Патријархових богослужења. „Он мени за договор смирено рече: „Ваша Светости, а можемо је сасвим отказати?“ рекао је Патријарх. Хвала вам, владико Пантелемон, за те речи, које су ми душу огрејале“.

„Сматрам, архијерејском служењу се потребно односити тако, ако је пао на тебе жреб, примај га, ради то што радиш, рекао је Предстојатељ Руске Цркве. Ипак, пред Бога ћемо стати не по датуму хиротоније, по количини крстова, не по томе, јеси ли ти служио у митри или камилавки. Тамо, могу ће је,  Патријарх ће стати иза чистачице у ред и гледаће јој у очи и говорити: „Марија Ивановна, помоли се за мене...“

„Треба  да јасно разумемо, да је наша црквена каријера лична ствар, која нема никакве директне везе с нашим спасењем, напоменуо је Патријах Кирил. Бог даје силу и разумевање, ако је саборни разум Цркве на тебе обратио пажњу, бићеш епископ, митрополит и патријарх. Неопходно је да будеш тамо ге носиш своје послушање, носи га смело, с молитвом и љубављу“.


извор: www.pravoslavie.ru
 

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија