ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ СВЕТОГ НИКОЛАЈА У КИСТАЊАМА




На празник Преноса моштију светог Николаја мирликијског чудотворца (22.05.2010.г.) извршено је мало освећење новообновљеног храма светог Николаја у Кистањама-Безбрадицама који је саграђен 1535.г. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа далматинског Г.Г. Фотија и трудом и залагањем г. Душана Торбице родом из Кистања покренута је обнова овог храма.
Свету Архијерејску Литургију служили су Његово Преосвештенство Епископа горњокарловачки Г.Г. Герасим и Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархија зворничко-тузланске, бањалучке и далматинске.
У току Свете Литургије пререзан је славски колач и освећено кољиво, а Епископ Фотије је одликовао Орденом Никодима Милаша највишим одликовањем Епархије далматинске г. Душана Торбицу чијим ктиторством је овај храм и обновљен. Владика Фотије је овом приликом одликовао чином протонамјесника оца Ђорђа Веселиновића пароха кистањског за залагање и труд при обнови, како овог, тако и других храмова у кистањској парохији.
Светој Литургији су присуствовали и високи гости из Републике Српске и БиХ: његова екселенција министар Цивилних послова БиХ г. Средоје Новић, његова екселенција министар Подузетништва Федерације БиХ г. Велимир Кунић, г. Јово Турањанин директор Републичког секретаријата РС за односе са вјерама, г. Ратко Гајица саборски заступник у Сабору РХ и многи други донатори и добротвори који су помогли обнову ове светиње.
После Свете Литургије услиједила је трпеза љубави и народно весеље.



Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија