САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ




Вест да је јуче (12.03.2010.г.) у Задру најављено оснивање тзв. „Хрватске православне Цркве“ изазвала је узнемиреност код свештенства и православних Срба у Републици Хрватској. Познато је да је ХПЦ формирана 1942.г. у време фашистичког и усташког режима Анте Павелића у НДХ. Тадашњи Павелићев режим извршио је геноцид над српским , јеврејским и ромским народом у НДХ, а циљ фантомске ХПЦ је био да уништи сваки траг постојања православља и православних Срба на овим просторима.

Српска православна Црква и српски народ постоје већ вековима на просторима Далмације, што најбоље потврђују и сведоче њене парохијске цркве и манастири, који су у највећем броју подигнути од XIII до XV века и представљају значајну културну баштину, која је као таква, под заштитом надлежних институција хрватске државе.

Већ приликом објављивања сајта и програма удружења у формирању „Хрватске православне заједнице“ постало је извесно да се ово удружење поистовећује и органски повезује са усташким режимом из времена Анте Павелића и тзв. ХПЦ. Они су, као једна неодвојива целина, имали геноцидни програм уништења и истребљења свих нехрвата у време злочиначке НДХ, па формирање овога удружења јасно изазива људску стрепњу пред могућношћу поновног остварења њиховог програма. Иза њега су у време Другог светског рата остали безбројни логори, стратишта и јаме од којих је свакако најзлогласнији и највећи логор истребљења - Јасеновац.

Ми се искрено надамо да ово Удружење, које се везује за најмрачнији период новије историје Хрватске - због свог отворено милитантног и проусташког карактера неће моћи да буде регистровано у надлежним институцијама данашње Хрватске - која се налази пред вратима уласка у Европску унију.

Исто тако апелујемо на органе правне државе и надлежна министарства Р. Хрватске, да заштите објекте и имовину Српске православне цркве, као и наше вернике од евентуалног узнемиравања и напада, што су неки од челника овога фантомскога удружења најавили. Они су ових дана промовисали и тиме јавно рехабилитовали једну „авет из прошлости“, којом се повампирује фашизам и усташство на овим просторима Европског континента.

Нашем свештенству и верницима у пастирској бризи и одговорности препоручујемо да појачају свој пост и молитву Богу, који је једини Господар и Судија васељење и заштитник наше мученичке Цркве у вековима распињаној и распетој Далмацији, да се не плаше и не примају ове лажне пастире и проповеднике, „који долазе у оделу овчијем, а унутра су вуци грабљиви“ (Матеј 7:15), већ да чувају своју свету православну Цркву и своју веру, своју Крсну славу и своје далматинске светиње, које су га очувале и чувају кроз историју.


извор: www.eparhija-dalmatinska.hr 

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија