ПОСТИТИ ТЕЛОМ И ДУШОМ - Св.Тихон Задонски




Постоји пост телесни, и постоји пост духовни. Телесни пост је тај када утроба пости од хране и пића: духовни пост је када се душа уздржава од злих мисли, дела и речи. Ненадмашан Посник је онај који се уздржава од блуда, прељубе и свакојаке нечистоће. Ненадмашан Посник је онај који се задржава од гнева, јарости, злобе и освете. Ненадмашан Посник је онај који свој језик уздржава,  одвраћа и чува га од празних, нечистих, бујних прича, клевете, осуде, освете, и сваког  злог  празнословља.

Видиш, Хришћанине, духовни пост. Користан је пост телесни, која нам служи за гашење страсти, али пост духовни неоспорно нам је потребан, тако да и телесни пост без њега незначи ништа. 

Многи посте телом , али не посте душом;  многи посте од од хране и пића, али не посте од злих помисли, дела и речи, и каква им је од тога корист. Многи посте дан, два или више,  али од гнева, злопамћења и освете не желе да посте. Многи се уздржавају од вина, меса, рибе, али језиком својим људе, попут себе, гризу и каква им је од тога корист?

Има оних који често не додирују  храну својим рукама, али исте руке пружају да украду, пљачкају туђа добра,  и каква им је од тога корист? Прави и исправан посте је тај у коме се суздржавамо од свакога зла.

Ако хоћеш хришћанине да ти пост буде користан, пости телесно, пости духовно, пости увек. Када налажеш пост своме стомаку, наложи пост злим помислима и страстима својим.

Нека пости ум твој од сујетних помисли, нека пости памћење твоје од злопамћења, нека пости воља твоја од злих жеља, нека посте очи твоје од непотребног умног посматрања: одврати очи своје да негледају непотребно,  нека посте уши твоје од нечистих песама  и клеветничког дошаптавања,  нека пости језик твој од клевета, осуда, хула, лажи, и сваке празне и труле речи и нека посте руке твоје од грабежи туђег добра, нека посте ноге твоје од ходања по злим делима. Одврати се од зла и чини добро (Псалам 33:15). То је хришћански пост, који од нас тражи Бог. Покај се и суздржавај се од сваке зле речи, дела и мисли, учи се сваком добром делу и увек ћеш пред Богом постити.


                                                     
са руског језика превео: епископ Герасим

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија