ИНТЕРВЈУ ЕПИСКОПА ГЕРАСИМА ЗА ГЛАС СРПСКЕ




ПЕРФИДНА ИГРА ДО КОНАЧНОГ УНИШТЕЊА СРБА У ХРВАТСКОЈ


БAЊA ЛУКA - Крајња намјера регистрације Хрватске православне заједнице у Огулину је нестанак Срба у Хрватској, што није тајна јер је јавно објављена на сајту овог удружења које је у оснивању. 

Изјавио је то "Гласу Српске" епископ горњокарловачки Герасим који је заједно са епископом далматинским Фотијем упутио писмо премијерки Републике Хрватске Јадранки Косор у којем траже да забрани оснивање овог удружења.
Епископ Герасим је истакао да негирањем Срба и српске цркве и брисањем истих са историјског списка постојања, ово удружење жели да се докопа српске имовине у Хрватској која није мала и занемарљива, односно српске земље, српских домова, цркава и црквених објеката.
- Циљ им је да отимају туђе, као да су мало отели у Другом свјетском рату, послије у комунистичкој владавини, а затим и након срамног протјеривања Срба 1995. године, када је туђмановска влада дала усташким емигрантима сву српску имовину, коју ни до данас нису вратили пријашњим власницима - рекао је Герасим.
Косорова је кратко одговорила на писмо епископима да је Хрватска заснована на антифашистичким тековинама те да ће њихов допис прослиједити надлежном Министарству културе како би се елементи који су изнијети могли узети у обзир.
Она је у писму истакла да ће Влада Хрватске наставити да штити једнако антифашистичке тековине, као и уставне одредбе о заштити људских права и вјерских слобода.
Герасим истиче да слутећи по одговору који су добили од Косорове не очекује да ће се забранити регистрација овог удружења. Он је додао да се ситуација од 1993. године до данас није битно промијенила, бар не према српској цркви.
У Хрватској, нагласио је Герасим, постоји више усташких удружења која су регистрована деведесетих година и несметано дјелују.
Он тврди да су поједина усташка удружења, попут странке Јединство Хрватске у којој су бивши чланови ХДЗ-а, 2008. године потписивали петицију да се забрани рад Српске православне цркве на територији Хрватске и да се оснује "Хрватска православна црква".
- Овај податак говори да ово удружење и те како има подршку и у политичким круговима, а вјерујем и у неким круговима Католичке цркве, што потврђује чињеница да је 1993. године декан Богословског факултета у Загребу Јурај Коларић изјавио да би се "православна црква у Хрватској могла организовати по македонском принципу, да има свог патријарха и одвоји се од Српске православне цркве" - објашњава епископ Герасим.

Оснивач

Хрватска православна заједница у оснивању у свом програму заступа исте идеје као и Aнте Павелић и усташка НДХ која је физички ликвидирала велики дио српског живља, а преостали дио хтјела је да уништи стварајући Хрватску православну цркву.
Један од оснивача ХПЗ-е је Иво Матановић који је истакао да је циљ да ово удружење прерасте у Хрватску православну цркву.



ИЗВОР: www.glassrpske.com

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија