Празник Ваведења Пресвете Богородице




„Данас се у храму Божјем свијетло јавља Дјева и свима предсказује Господа Христа, праслику Божије милости и проповјед људског спасења. Зато јој и ми громогласно кличемо: Радуј се, испуњење Божјег промисла!“


У понедељак 04. децембра текуће године, када наша Света Црква прославља успомену на Ваведење Пресвете Богородице, служена је Света Архијерејска Литургија у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком. Евхаристијским сабрањем у данашњи дан началствовао је Његово Преосвештенствно Епископ горњокарловачки г. Герасим, уз саслужење архимандрита Наума, јереја Дарка Дугоњића и ђакона Будимира Кокотовића.

Благодарећи Господу, Епископ Герасим је честитао данашњи празник присутним верницима и поучио: „Данас смо се сабрали да прославимо велики празник увођења Пресвете Дјеве Богородице у храм. Догађај који јесте испуњење завета њених светих благочестивих родитеља Јоакима и Ане“, као и о важности данашњег празника: „Пресвета Дјева Богородица је нова Ева, она која рађа новог Адама – Христа, а Христос је нови Адам који је својом послушношћу, послушношћу до смрти на крсту, у овој свет, уместо греха и смрти унео вечан живот. То је поука Јеванђеља Христовог да смо створени за вечност, да је Христос дошао у овај свет да нам дарује живот вечни, а наша посредница и молитвеница пред престолом Божијим је управо Пресвета Дјева Богородица, Мајка наша која се увек у болу и муци обраћамо“.










Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија