Недеља седма по Васкрсењу




Светом архијерејском Литургијом у манастирском храму Светих апостола Петра и Павла у Доњем Будачком, прослављена је седма недеља по Васкрсењу Христовом, недеља посвећена успомени на Свете Оце првог Васељенског Сабора, одржаног у Никеји 325. године.

Литургијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, уз саслужење архимандрита Наума.

По окончању сабрања, Епископ Герасим је поучио присутне вјернике о значају данашњег празника и дана у који прослављамо Свете Оце првог Васељенског Сабора, одржаног у Никеји 325. године, који је сазван у вријеме Светог цара Константина Великог, а на којем је учествовало 318 Светих Отаца. Сабор је осудио јеретичко учење Аријево и Арија предао анатеми. Још је Сабор утврдио Символ Вјере, који је касније допуњен на Другом Васељенском Сабору.

У раду Првог Васељенског Сабора учешћа су узели многи знаменити светитељи, међу којима су се нарочито истицали: Свети Николај Мирликијски, Свети Спиридон, Свети Атанасије и многи други.







Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија