Манастирска слава




Прослава празника иконе Пресвете Богородице Тројеручице, која је уједно и слава манастира и Свештене обитељи Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком, започела је вечерњим богослужењем са петохљебницом у навечерје празника.

Вечерњим богослужењем, у храму посвећеном Светим и првоврховним апостолима Петру и Павлу, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, уз саслужење архимандрита Наума и протојереја Миле Ристића, пароха топличког.

На сам дан празновања иконе Пресвете Богородице Тројеручице, служена је Света архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, уз саслужење свештенослужитеља Епархије горњокарловачке: архимандрита Михаила ( Вукчевића ), игумана Георгија ( Станковића ), протојереја Миле Ристића, протонамјесника Горана Славнића и ђакона Бранимира Јокића ( митрополија загребачко-љубљанска ).

Прије почетка Свете Литургије, Епископ Герасим је у чин чтеца рукопроизвео Стефана Тадића, студента Православног богословског факултета у Фочи, Универзитета у Источном Сарајеву.

Епископ Герасим је у својој бесједи честитао свим присутнима данашњи празник и поучио их о значају Пресвете Богородице и данашњег празника, у који је према предању икона Тројеручица, исцјелила руку Светог Јована Дамаскина, када му је она одсjечена по заповјести дамаског калифа. Свети Јован Дамаскин се наиме како писмима тако и ријечима борио против иконобораца, али је међутим био оклеветан и неправедно кажњен. Исцјелила га је Пресвета Богородица, док се пред овом њеном иконом ожалошћен молио. Он је из благодарности за учињену милост придодао њеном лику трећу руку, по чему је она добила име Тројеручица.

Након Сабрања освећени су славски колач и кољиво, након чега је за све присутне вјернике приређено послужење и Трпеза Љубави у манастирском конаку.

Саша Лончина

























Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија