Празник Светих апостола Петра и Павла




Прослава успомене на Свете апостоле Господње, Петра и Павла у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком, започела је вечерњим богослужењем у овом дивном храму. У навечерје празника, вечерње богослужење са петохљебницом служио је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим уз саслужење архимандрита Наума.

На сам дан празновања Светих апостола, дан када се прославља и слава манастирског храма служена је Света архијерејска Литургија којом је началствовао Епископ Герасим уз саслужење протојереја - ставрофора Душка Спасојевића, архимандрита Наума и ђакона Бранимира Јокића. Након Литургије освећени су славски колач и кољиво и извршен је опход око храма, након чега је за све присутне вјернике приређено послужење и трпеза љубави у манастирском конаку.

Кумови овогодишњег сабрања у Доњем Будачком су били: г. Раде Косановић и г. Милан Огризовић.

У бесједи на данашњи празник Епископ Герасим поучио је присутне о важности апостола Петра за Цркву Христову и ријечима које му је Господ рекао. '' Након што је Свети апостол Петар исповедио веру у Господа Исуса Христа, Господ му рече: ти си Петар и на томе камену сазидаћу Цркву своју! Није апостол Петар као јединка тај на коме ће бити сазидана Црква. Црква почива на чврстим и стабилним темељима, а то је сам Господ Исус Христос, он је основа и краеугаони камен Цркве Божије, а Петар је тај који треба да предводи апостоле, да би они широм света проповедали Јеванђеље Христово и откривали тајне Бога. Ради тога, нека би Петрова вера, која јесте камен и чврстоћа, свагда била у нашим срцима, да се не поколебамо и да никада и ни у једном тренутку, ма колико он био страшан и тежак, не одрекнемо Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа! ''



Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија