Слава Богородичиног манастира




 У навечерје престолнога празника манастира Богородице Тројеручице у Доњем Будачком – Горица, свечано бденије је служио Његово Преосвестенство Епископ орски и гајски г. Иринеј ( Руске Православне Цркве ) уз саслужење свештенства и монаштва.


По завршетку бденија, у сећање на годишњицу упокојења првог Епископа горњокарловачког, митрополита Атанасија Љубојевића (1688 - 1712), одржано је предавање на тему: Атанасије Љубојевић његов лик, живот, дело, време пре и после њега. Предавање су одржали: г. Чедомир Вишњић, председник СКД Просвјета из Загреба, гђица. Ирена Смиљанић и протојереј-ставрофор Славиша Симаковић парох из Карловца.

На сам да славе служена је света архијерејска Литургија којом је началствовао Епископ орски и гајски г. Иринеј уз саслужење домаћина Епископа горњокарловачког г. Герасима, свештенства и монаштва епархија: бањалучке, далматинске и аустријско-швајцарске.

По завршетку Литургије извршен је обред освећења славског жита и резања колача, након чега су се Епископи обратили народу уз пригодне беседе. Након беседа одржан је парастос блаженопочившим епископима епархије горњокарловачке: Лукијану Мушицком, Евгенију Јовановићу и Максимилијану Хајдину, у параклису Пресвете Богородице Тројеручице, након чега су земни остатци положени у новоподигнуту гробницу крај олтара манастирског храма.

Поводом манастирсек славе за све госте и вернике уприличена је трпеза љубави у манастирској трпезарији, где је господину Жарку Драгичевићу предузетнику из Београда и Ради Косановићу начелнику општине Крњак, у знак признања и захвалности за оданост својој светој Цркви и делатну љубав нарочито показану кроз свесрдну помоћ Епархији горњокарловачкој, додељено високо одликовање епархије горњокарловачке орден Светих Новомученика горњокарловачких.
















Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија