Божићна посланица Патријарха васељенског Вартоломеја




По милости Божјој Архиепископ Константинопоља - Новог Рима и Васељенски Патријарх

+ ВАРТОМОЛЕЈ

Мир и милост од нашег Спаситеља рођеног у Витлејему

Христос се поново роди и анђели певају још једном:
`Слава Богу на небесима, и на земљи мир, добра воља међу свима.`(Лука 2, 14-15)


Вољена браћо и сестре, децо у Господу,
Анђели певају ова три величанствена возгласа, па ипак велика већина људи, иако слави празник Рождества Христовог (Божић), не може да схвати значај анђеоске песме. Уместо тога питају се да ли се Бог заиста слави данас или зашто се иначе Бог треба славити; или где се може распознати на земљи мир који је најављен, или зашто данашње човечанство живи са добром вољом?

То је због тога што, реално, већина људи не слави Бога - било својим делима или  речима. Многи од њих сумњају у само постојање Бога и у присуство Бога у њиховим животима. Такође постоји много људи који приписују одговорност Богу за несрећне догађаје у њиховим животима. Међутим, они који гунђају против Бога греше дубоко, јер зло не потиче од Њега. Напротив, оваплоћење Божјег Сина и Логоса, заједно са Његовим Распећем и Васкрсењем, преобликује људску личност до њене претходне лепоте, дајући вечни живот и мир који превазилази сваку људску логику, уздижући људе у заједничке наследнике небеског царства. Овај чин божанске снисходљивости, иако обухвата крајње понижење, само по себи може да глорификује човечанство. Дакле, чак и ако многи људи не успевају да славе Бога у свом срцу, ипак слава доноси – са свим стварањем и свим стварима које се одвијају међу људима – к Њему који борави на небесима. Ми такође, онда, благодарно кличемо са Анђелима: "Слава Богу на небесима," за величину Његових дела и несхватљивост Његове љубави коју гаји према нама.

Ипак, људи су сумњичави према другом анђеоском прогласу "И мир на земљи". Како можемо да причамо о миру на земљи када је скоро пола планете у рату или се припрема за рат?  Слаткаст звук анђеоског прогласа који се тиче “мира на земљи” је наравно, пре свега, божанско обећање да, ако људи поштују пут на које је указало новорођено Дете, они ће стећи унутрашњи мир и мирни суживот. Али, авај, већина људи покреће и привлачи звук чинела рата, игноришући звук обећања за мир на земљи. Ми се овде не обраћамо онима који подржавају употребу оружја, него нарочито онима који трансформишу благу конкуренција у неравноправан сукоб, тражећи поништавање било какве опозиције. У том смислу, рат се доживљава као стварност међу припадницима ривалских друштвених група и партија свих врста - било да су у питању расне, политичке, финансијске, идеолошке, верске, спортске или било које друге врсте где се интензивно размишљање код чланова претвара пре у милитантно, него у мировно. Међутим, то не оповргава истину која је проглашена од стране анђела, да ће кроз Рођење Христа и прихватање Његовог учења мир заиста превагнути на земљи.  Христос је дошао носећи мир, па ако Његов мир не преовлађује у свету, онда одговорност лежи на онима који неће да прихвате и пригрле овакав мир, а не Бог који га пружа.

С обзиром да је ово став савременог човечанства у светлу мира који је понудио Господ, не изненађује чињеница да је добра воља ретка међу људима.  Добра намера Бога према човечанству је загарантована, као што су повољне последице божанске љубави – у принципу – очигледне за сва људска бића, а посебно опипљиве за све оне који прихватају анђеоске прогласа у пракси.  Насупрот томе, за оне који одбацују ове прогласе, а који експлоатишу и узнемиравају друге, доживљавају последице попут кризе стреса и узнемирености, као једна криза привреде и смисла, и на крају као егзистенцијална неизвесност.

Вољена браћо и сестре, децо у Господу,
Сви возгласи Анђела током рождества Господњег су стварности које постоје и које се проживљавају данас у пуноћи оних који верују у Исуса Христа као Богочовека Спаситеља света. Нека започнемо од ове године да проживљавамо Божић на начин који ће задовољити Бога, даваоца свих добрих ствари, тако да можемо да искусимо у нашим срцима, трансцендентан мир и вољену добру вољу Бога према нама. Хајде да себе учинимо људским бићима који умеју да воле у нашем односу са Богом и другим људима, постајући људи који знају да деле а не себични појединци.

Хајдемо да уклонимо маске које нас отуђују и деле од Бога и Његовог људског лика, нашег човека. И нас нека употпуни наша судбина у обличју Бога тако што би практиковали веру у Њега. Нека прогласимо, такође, анђеоску песму човечанству, које страда стравично и не може да открије Мир и Добру Вољу преко својих конвенционалних начина. Једини начин за превазилажење рата и свих облика криза, као што је ова финансијска која мучи наш свет, јесте Господ наш Исус Христос који нас је уверио да је Он Пут, Истина и Живот. Стога, ми славимо Бога на небесима и Исуса Христа који је благоизвео да живи међу нама. А ми проглашавамо са Анђелима да је Мир доступан и да заиста постоји на земљи и у нашим срцима, јер смо се помирили са Богом кроз Његову добру вољу да преузме тело својим рођењем у јаслама.

Зато нека искусимо радост Рођења Исуса Христа и унапред окусимо све предности које је најавио путем троструког прогласа Анђела. Амин.

Фанар, Божић 2011

+ Вартоломеј Константинопољски

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија