ИНОСЛАВ БЕШКЕР Инат Еуропској унији: Аја Софија опет ће постати џамија?




РИМ - Азерски дневник „ Сабах“ (Јутро) који излази у Бакуу најавио је ових дана да ће Аја Софија у Истабулу – изграђена 360. као цариградска патријархална саборна црква Црква Свете Божје Мудрости, претворена у џамију 1453., а у музеј 1931. – поново постати муслиманска богомоља. Лист то темељи на реконструкцији минбера (проповједаонице), питајући се: чему ће минбер ако не за хутбу?


Питање би се чинило апсурдним да нема недавног преседана: истоимена црква Свете Мудрости у Изнику (Ницеји), коју је подигао Јустинијан и у којој је 787. одржан ВИИ екуменски сабор (онај иконодулски), и која је под Ататüрком такођер претворена у музеј.

Претварање туђих богомоља некад је и могло бити уобичајено, али увијек је било знак насилне доминације – а с данашњих културалних гледишта то је напросто дивљаштво.

Турски премијер Рецеп Таyyип Ердоǧан настоји изићи у сусрет Европској унији јачајући слободу вјера, што укључује и враћање имутка кршћанској Православној цркви. Министарство културе је допустило кршћанско богослужје у свим црквама претворенима у музеје, па је тако цариградски екуменски патријарх Вартхоломаîос И баш у ницејској Светој Софији служио на Божић 2000. литургију јубилеја Исусова рођења.

Главна управа вјерских послова, коју води Мехмет Гöрмез, кренула је супротним смјером, што је поздравио вицепремијер Бüлент Арıнç, питајући реторички: „Колико је наших џамија претворено у цркве?“ То је очит инат Европској унији.

извор: www.jutarnji.hr

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија