БРАВО, ВОЛОНТЕРИ! ( преносимо чланак )




Сезона волонтерских кампова је на врхунцу, а Еко Пан волонтерској сцени ове године придоноси с чак два кампа, од којих је први завршио прије неколико дана, а слиједећи почиње у понедјељак, 22. коловоза.


Прву групу волонтера чинили су млади из Италије, Француске, Белгије, Украјине, Кореје и Хрватске. Волонтерски центар Загреб и Еколошко друштво Пан-Карловац заједно су организирали камп, а домаћини су нам били хуманитарна удруга “Бреза” и опћина Крњак. У десет радних дана, волонтери су успјешно очистили и уредили околиш подручне школе у селу Доњи Будачки те уредили терене оближњих врела, водоцрпилишта и дио пјешачко-бициклистичке поучне стазе “Скрадска гора”. Волонтери су били смјештени у просторијама подручне школе, оброке су припремали сами, а слободно вријеме проводили су у дружењу с мјештанима те припреми кратког и духовитог игроказа којим су се и опростили од кампа. Захваљујемо се гђи Нади Цоха из удруге “Бреза”, свим запосленицима опћине Крњак, оближњем манастиру, сусједима и мјештанима на изузетној добродошлици, помоћи и времену проведеном с волонтерима. 

У недјељу дочекујемо нову групу волонтера, укупно ће их бити дванаест, а долазе из Чешке, Њемачке, Француске, Кореје, Шпањолске и Турске. Домаћин овог кампа је Основна школа Бариловић. Радити ће се на уређењу околиша школе, али и чишћењу и уређењу земљишта будућег едукацијског центра Еко Пана, у оближњем селу Шћулац. Такођер, волонтери ће заједно с ученицима школе посадити воћњак у околици школе, а заједно с члановима Пана на имању започети с градњом вртне кућице од рабљених ауто гума, дрвне грађе и старих прозора. Овакав облик градње назива се еартхсхип, одржива кућа од јефтиног, трајног и доступног материјала, која не штети околишу. Позивамо све који су заинтересирани судјеловати и помоћи нам у градњи да нам се придруже тијеком трајања кампа, точније за викенд 27. и 28. коловоза. Позивамо и све оне који нам за тај викенд могу посудити моторну пилу и велики бат за набијање земље, нека нам се јаве на контакт телефоне удруге: 614 063; 095 9083578

Велико ХВАЛА удрузи Бреза, ОШ Бариловић, удрузи Камелеон, свима који су нам донирали ауто-гуме те особито Карловачкој Пивовари на донацији без које се ови пројекти не би могли одржати. Удруга Еко Пан и слиједеће године намјерава наставити с волонтерским пројектима помоћи локалним заједницама, стога позивамо све да нам се одазову с потребама и проблемима у околишу. 


Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија