Обнављање храма у радости и љубави




Овако је то почело, by Тројеручица
Изградња цркве Пресвете Богородице Тројеручице у најмлађем манастиру Горњокарловачке епархије Доњи Будачки одвија се према плану. Средства за изградњу ове богомоље обезбијеђена су у оквиру акције коју су подржали "Глас Српске" и Радио-телевизија Републике Српске.


Служећи свету архијерејску литургију у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице на дан када Црква слави успомену на светог апостола и јеванђелисту Марка, епископ горњокарловачки Герасим захвалио је свима који су својим донацијама, својим трудом и својом љубављу према светој православној цркви помогли ово дјело које је, како је рекао, у корист вјерујућем народу и његовим душама. 

- Слава Богу! Радујемо се и захваљујемо свима који помажу храм посвећен Пресветој Богородици, која је у српском народу и те како позната и цијењена. Посебно смо захвални нашој браћи из Републике Српске који су својим донацијама помогли изградњу овога храма - рекао је епископ Герасим.

Манастир су на Марковдан посјетили и ученици из петрињске школе, које је предводио њихов вјероучитељ јереј Славко Шарац.

Изградњу храма помогли су и Радио-телевизија Републике Српске и "Глас Српске", којима су уручене захвалнице послије архијерејске литургије.

- Ви сте уложили огромне напоре да нас промовишете путем својих јавних гласила, али и да анимирате све људе који желе и могу да помогну донацијама да изградимо овај свети храм - рекао је јеромонах Наум.

Богомоља која је у изградњи посебно ће значити православним Србима који живе у карловачком крају, повратницима, људима који су се вратили на првом мјесту себи, својој цркви и вјери, а онда као прогнаници вратили се на своја огњишта да очувају и да не забораве своје светиње.

Епископ Герасим пожелио је да им Господ да да сав терет поднесу, сва искушења да превазиђу, а све на спасење њих самих, подсјетивши да времена у којима живимо нису нимало лака.

- Добро знамо, све овоземаљско је пролазно и зато треба да градимо храм, али и душу своју да изграђујемо. Да је посветимо творцу њеноме, да она увијек буде Христова, а да ми када дође вријеме нашега одласка будемо увијек у заједници и пред престолом васкрслога Господа Исуса Христа, спаситеља и творца нашега - истакао је Герасим.

Он је честитао празник вјерујућем народу и пожелио да се увијек окупљају у лијепим тренуцима да дијеле све радости које људи могу међусобно да дијеле, а поготово кад су овакве радости које Господ даје.

Вјерници Горњокарловачке епархије радо долазе на богослужење у Доњи Будачки, откако је манастир заживио, радују се окупљању око храма, осјећају потребу да духовно испуне своју душу и доприносе обнови живота.

Изградња храмова нас и подстиче да како изграђујемо материјалне објекте богомоље, светиње, тако исто треба да изграђујемо своју душу и своја срца, да будемо по заповијестима Божијим онако како је то Господ нама и рекао кроз своје Јеванђеље.

- Задовољан сам, изградња цркве тече онако како смо предвидјели. То су захтјевни послови и дуже ће трајати, али у сваком случају напредују и изузетно се радујемо што је кренуло како ваља. Примјећујемо да се црквени живот поправља, што је опет изузетна радост, јер, искрено говорећи, видјели смо да је све пролазно, једино Црква и вјера трају - закључио је епископ Герасим.

Изградња храма гаранција је останка и опстанка Срба на овим просторима, кажу мјештани. На овом мјесту, како истичу, вјера их је увијек окупљала, а по завршетку цркве надају се још бројнијим зборовима.

Вјеронаука

Кроз вјеронауку много може да се уради да млади изађу на прави пут, пут љубави, толеранције и спасења. Зато се и залажем за вјеронауку у школама, јер вјера никога није научила криво. Православна вјера која траје двије хиљаде година је потреба људи, а и дјеце. Она их испуњава, јер људи воле да нешто сазнају о својој вјери, о цркви, могу да науче корисне ствари, да буду добри вјерници и оно што је наш покојни патријарх Павле говорио, да буду људи. Јеванђеље и заповијести Христове су смјернице којим се људи од малих ногу уче како треба да иду, нагласио је епископ Герасим.

Графит

У само двадесетак километара удаљеном Карловцу, у центру града, слика сасвим другачија. У ђурђевданској ноћи на фасади Саборног храма Светог Николаја исписан је усташки графит. Епископ Герасим је поводом овог догађаја рекао да то неће уплашити оне који вјерују у Бога и Јеванђеље и да Срби пружају руку помирења и сарадње са свима. Ово, нажалост, није први пут. Безброј пута лупани су прозори, а починиоци никада откривени. Порука јасна. Одговор вјерника још јаснији, "нећемо напустити наше светиње", казао је епископ Герасим.

извор: www.glassrpske.com

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија