ДОК ТЕБЕ ИМА ДА И ЈА ПОСТОЈИМ ( 1415 )




 


У недељу, 20. марта, наш манастир посјетио је о. Никодим Каварнос, архимандрит из Атине који је у пратњи свога хора пјевао у Епархији горњокарловачкој у присуству Епископа Герасима и јеромонаха Наума.

Након Свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г.г. Герасим поклонио је гостима грб српске Патријаршије у знак захвалности за долазак и одржавање концерта у циљу изградње манастира Богородице Тројеручице.

Дан прије, 19. марта у 20:00h ( грчко вријеме 21:00h ) у граду Бања Лука у Републици Српској у културном центру Бански Двор са циљем упознавања византијске духовне традиције у оквиру телефонског броја 1415 који је организован за изградњу манастира Богородице Тројеручице у Хрватској, наступили су : Катарина Ивановић, група Српски Витезови, етно група Траг као и архимандрит Никодим Каварнос из Атине.

Инпресионирани концертом, салу Банског двора испунили су углавном млади али и старији људи, углавном Срби стварајући притом јединствену емоционалну атмосферу.

Концерт је уживо преносила Радио Телевизија Републике Српске ( РТРС ), са великим бројем гледалаца. Хиљаде гледалаца из Републике Српске, Србије, Хрватске пратиле су први пут концерт византијске духовне музике, за изградњу манастира Богородице Тројеручице у оквиру организоване акције кратког хуманитарног броја 1415, и од почетка акције па до краја концерта било је више од 30000 позива.

Оца Никодима пратили су ђакон атинске архиепископије  о. Јован Буци, првопојац и учитељ византиске музике Константин Скармуцо и Георгије Сава а извели су нумере посвећене светој Четрдесетници, Светој Литургији, и Великој Седмици са посебним стилом који их додатно чини различитим.
 
Концерт је завршен пјевањем многољетствија локалном Епископу бањалучком г.г. Јефрему.



Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија