среда, 23. март 2011.

ДОК ТЕБЕ ИМА ДА И ЈА ПОСТОЈИМ ( 1415 )
 


У недељу, 20. марта, наш манастир посјетио је о. Никодим Каварнос, архимандрит из Атине који је у пратњи свога хора пјевао у Епархији горњокарловачкој у присуству Епископа Герасима и јеромонаха Наума.

Након Свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г.г. Герасим поклонио је гостима грб српске Патријаршије у знак захвалности за долазак и одржавање концерта у циљу изградње манастира Богородице Тројеручице.

Дан прије, 19. марта у 20:00h ( грчко вријеме 21:00h ) у граду Бања Лука у Републици Српској у културном центру Бански Двор са циљем упознавања византијске духовне традиције у оквиру телефонског броја 1415 који је организован за изградњу манастира Богородице Тројеручице у Хрватској, наступили су : Катарина Ивановић, група Српски Витезови, етно група Траг као и архимандрит Никодим Каварнос из Атине.

Инпресионирани концертом, салу Банског двора испунили су углавном млади али и старији људи, углавном Срби стварајући притом јединствену емоционалну атмосферу.

Концерт је уживо преносила Радио Телевизија Републике Српске ( РТРС ), са великим бројем гледалаца. Хиљаде гледалаца из Републике Српске, Србије, Хрватске пратиле су први пут концерт византијске духовне музике, за изградњу манастира Богородице Тројеручице у оквиру организоване акције кратког хуманитарног броја 1415, и од почетка акције па до краја концерта било је више од 30000 позива.

Оца Никодима пратили су ђакон атинске архиепископије  о. Јован Буци, првопојац и учитељ византиске музике Константин Скармуцо и Георгије Сава а извели су нумере посвећене светој Четрдесетници, Светој Литургији, и Великој Седмици са посебним стилом који их додатно чини различитим.
 
Концерт је завршен пјевањем многољетствија локалном Епископу бањалучком г.г. Јефрему.