СВРГНУТИ ЈЕРУСАЛИМСКИ ПАТРИЈАРХ ИЗА ЗАКЉУЧАНИХ ВРАТА ( video )



Пре шест година Иринеј I, био је Патријарх грчке православне цркве у Јерусалиму, са око 100.000 верника. Сада седи иза закључаних врата у својој келији у старом граду, тврдећи да га је затворио његов наследник, који га је протерао због спора око продаје црквене имовине јеврејима.

Једини начин на који би Иринеј говорио за Associated Press у четвртак је био преко бежичног микрофона, дигнутог са конопцем на његов кров у истој црној кеси коју употребљавају његови подржаваоци да би му дали храну. Новинаре који су покушали да добију приступ до Иринеја, кроз огромна метална врата спречили су црквени стражари који су изнутра ван гледали кроз један мали отвор.

Не дозвољавају никоме да уђе, никоме да изађе да ме посети, рекао је Иринеј. Плаше народ јер ме народ воли и ја волим народ казао је за Associated Press гледајући преко ивице крова. Тежак је пад за човека који је своју паству водио четри године, као поштована духовна личност. Иринеј је рекао да његов наследник Теофил III, не дозвољава адвокатима, докторима и посетиоцима да уђу у кућу, где је живео скоро 40 година, која се налази у великом комплексу објеката у власништву цркве. Он је рекао да је заробљен три године, захваљујући њговом одбијању да попусти патријаршији.

Теофил је заменио Иринеја 2005 године, након тврдњи да је овај продао црквену имовину јеврејима, који су тражили да се прошири њихово присуство у источном Јерусалиму, који Палестинци сматрају главним градом будуће државе. Палестнци продају земљишта Јеврејима сматрају озбиљним злочином. Већина православних хришћана у Јерусалиму су Палестинци.

Иринеј тврди да су непознате трансакције и да ту није било никакве неправде. На основу извештаја Палестинске управе 2005 године закључено је да он није био умешани ни у једну продају. <Молим Бига сваки дан да открије истину>, рекао је: < Не постоји Патријарх. Ја сам Патријарх>

Политички спорови у православној зајеници, увек комплекси, узели су дивље заокрете последњих неколико година.

Кад је устоличен Иринеј његове присталице су рекли да су оптужбе за продају црквених некретнина дошле од стране његових политичких противника.

Број хришћана у Јерусалиму и Западној обали деценијама се смањује јер се на другим местима траже боље економске могућности. Такође, хришћани говоре о прогонима од стране муслиманске већине на Западној обали али увек анонимно јер се боје казне.

Иринејева смена није призната од стране три владе, које су у надлежности Патријаршије – Израелске, Јорданске и Палестинске све до 2007 године.

Високи функционер патријаршије у Атини, Грчка, негирао је да Иринеј подлеже ограничењима код куће а неколико Теофилових сарадника је одбило да коментарише, осим да каже да је Иринеј лажов.
Теофил је у четвртак био у Витлејему, али недоступан да коментарише.

Двојица службеника тесно везаних са јерусалимском патријаршојом, један истакнути владика, који је говорио под условом да остане анониман, из страха од казне потврдио је да Теофил држи Иринеја упркос његовој вољи, због свађе и страха да ће Иринеј покушати поново заузети свој стари положај.

<Нови патријарх кажњава старог, држећи га иза затворених врата, како би осигурао своју позицију> рекао је Марwан Тубаси  шеф савета арапских православних организација за Палестинске власти, који  тесно сарађује са црквеним вођама.

Иринеј каже како дане проводи у молитви уз прочавање и писање. Још носи традиционалну црну мантију и камилавку грчког православног клира. Како су православни хришћани прославили Божић, Иринеј је рекао, ја сам сам одслужио Литургију, јер ми је забрањено да се спустим у цркву која се налази само неколико корака доле.

Благослове, својим присталицама је дао путем мобилног телефона – који му је главна веза са спољним светом.

Свремена на време његове присталице узвикују поздрављајући га са улице а он одговара са добрим жељама за нову годину.

Један палестински муслиман, по имену Абу Амре из старог града Јерусалима рекао је како путем ужета бившем патријарху шаље хлеб, поврће и воду, скоро три године.
Упркос верским разликама добротвори осећају нагон за потребе и снадбевање Иринеја.

< Имао сам добре односе са њим и сад имам још увек>, рекао је Амар < не могу то занемарити >

Израелска полиција каже да они немају одговоре на наводни притворе, је њима није ни једна жалба поднесена.

Иринеј сматра да ова жалосна ситуација треба да буде решена у оквиру цркве, а не кроз полициске интервенције као и моћ да ослободи и врати Иринеја лажи у рукама Божјим, рекао је Daniel Robbins, адвокат који је успео два пута да посети Иринеја током протеклих недеља.

Daniel Robbins је рекао, и заступајући другог купца  у ситуацији где је Иринеј био сведок, један судски налог је приморао званичнике цркве да му дозволе улазак у његову кућу.

< Ми имамо породице које га посећују, и његов живот је увјек патријаршија > рекао је Daniel Robbins

Службеници за Associated Press Fadwa Hodali у Јерусалиму и  Mohammed Daraghmeh у Рамали на Западној обали, допринели овом извештају.





izvor: www.romfea.gr

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија