ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ СЛАВА МАНАСТИРА КОМОГОВИНА




На празник Преображења Господњег, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г.г. Герасим служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Комоговина на Банији, уз саслужење више свештеномонаха и презвитера наше свештене Епископије. У разрушеном манастирском храму окупио се и већи број верника, који се традиционално на овај дан и на овом светом месту окупља ради прославе овог великог празника. По завршетку Литургије освештани су славско жито и колач а по обичају је освећено и грожђе. А као и сваке година за вернике је, трудом домаћина, у манастирској порти припремљена трпеза љубави.


Манастир Комоговина се налази на путу из Петриње у Костајницу, у истоименитом селу. Кад је пострадао манастир Моштаница у рату, калуђери су прешли на ову страну Уне и основали манастир Комоговину, око 1693 године. У овом манастиру је тад у то време радила и иконописачка радионица. Манастир Комоговина је духовно средиште Баније и православних тог краја. Од свог настанка па до дана данашњег је страдао, како духовно тако и материјално. Данас је манастирски храм у тешком стању, но Божијом помоћу ускоро ће почети његова обнова, његово Васкрсење.

Овом приликом позивамо све вернике и људе добре воље да се укључе у обнову ове велике и древне светиње, која ће почети од септембра ове године.




Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија