ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: НАЈСТРАШНИЈЕ ЈЕ УМРЕТИ У РАСКОЛУ




„Није потребно размишљати. Најстрашнија смрт је смрт у расколу. Нешто најстрашније је што се може догодити човеку је да буде лишен Божанске благодати. Преко је потребно да се без размишљања пређе из раскола у Цркву, да се приме Свете Тајне, и све то што је добијено ван црквене заједнице, да се употпуни истинским даром Духа Светога, који се даје људима у Цркви“ рекао је Патријарх Руске православне цркве Господин Кирил, говорећи о превазилажењу раскола на Украјини, а и сваког другог раскола у Православној Цркви.


 
Покајање расколника, без кога је страшно умрети, не значи "јавно шибање", особито зато, јер многи су се у расколу нашли "против своје воље“, а обратно, покајање је главна духовна сила, кроз коју свако постаје бољи, рекао је поглавар Руске православне цркве.

"Када дете дође родитељима и каже да је урадило нешто лоше и погрешно, зар ће се ради тога у породици погоршати односи? Црква је заједница исцелења, а исцелење добијају сви"- објаснио је Патријарх.

Патријарх Кирил је такође изразио наду да ће процес сједињења људи са канонском Црквом довести до нестанака раскола. "Не само у Украјини, и у другим местима, где постоје расколи и поделе. „А Црква је увек налазила снаге да обнови јединство и пуноћу благодатног живота кроз молитву и покајање ", - рекао Патријарх Московски и целе Русије.

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија