МАЛЕ СТВАРИ - ВЕЛИКЕ СТВАРИ




Замисли једну огромну слагалицу и да у тој слагалици фали неколико пузли. И иако видиш цијелу слику, има нешто што ти мути око. Нешто што слику чини непотпуном.
Замисли сад једну посуду. А одмах и замисли њено дно са неколико рупица, једва видљивих људском оку. Шта би се десило ако наспемо воду унутра? Посуда неће моћи да задржи течност, а недуго затим та течност ће и исцурити.


Замисли пак сада један моћан аутомобил. И замисли да му на мотору недостаје пар малих шарафа. Ако аутомобил крене, а ти шарафи фале…то може да проузрокује смрт људи у њему. Зар не!
А сада замисли свој живот, свакога дана испреплетен разноразним стварима. Неке од њих су од тако великог значаја да су у стању да ти измијене живот за 180 степени. А на друге си већ толико навикао да их доживљаваш као нешто свакодневно и потпуно природно – устајање, посао или школа, вечера, телевизија и спавање. А другога дана све се понавља изнова.
Али постоје и оне мале ствари које не примјећујеш баш увијек и не цијениш баш увијек. То су те мале ствари, нешто као састојци за справљање неког јела – може и без њих, али ако их не ставиш у јело…укус ће бити лош. Такве ствари можда и неће промијенити правац твог живота, али ће сигурно твој дан начинити смисленијим и испуњенијим.
Нажалост, често пропуштамо те мале ствари – један озарени осмијех који разиграно вири иза густих тамних облака; њежни цвркут птица које се радују надолазећем прољећу; весели смијех дјеце која се играју у дворишту…Има још много таквих ситница, које примјећујемо јако тешко. Можда и због тога  што смо навикли да су дио нашег окружења да ни не можемо више да их разликујемо од великих ствари. А права истина је уствари да чим научимо да их разазнајемо и да им се радујемо, тек тада ћемо почети да се наслађујемо пуноћом наших сопствених животá. И тек када започнемо дан захвални тим „ситницама“, тек тада ћемо и доживјети истинско задовољство у животу.

А ти?!
Како ти гледаш на те мале ствари? Успијеваш ли да их препознаш у своме дану? Цијениш ли их довољно?
Јер једино ти знаш одговор, и једино си ти тај који одлучује које састојке треба ставити у то Животно Јело.
Направи га тако, да ти буде и укусно и пријатно, и да ти причини и насладу и задовољство.

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија