НЕСТАЛА ТЕК ПОСТАВЉЕНА СПОМЕН ПЛОЧА НА ПАГУ




На острву Паг, гдје се налазио логор Слана, јутрос је поново уклоњена спомен-плоча жртвама овог логора која је постављена у суботу, 26. јуна, када је одржана комеморација страдалим у комплексу усташких логора Јадовно, који углавном били Срби.
"Јутрос смо сазнали да је плоча нестала и да ју је неко поново уклонио", рекао је Срни предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац, који је најоштрије осудио овај чин.
Пуповац, који је и потпредсједник Самосталне демократске српске странке и посланик у хрватском Сабору, на ово је данас упозорио у обраћању државном парламенту. Он појашњава да је његова дужност била да побуди интересовање јавности и створи атмосферу у којој никоме неће сметати овакве спомен - плоче.
"Недопустиво је да се овакве ствари догађају и недопустиво би било уколико би такво нешто остало без реаговања полиције, као и јавности", нагласио је Пуповац.
Током комеморација 26. јуна откривене је реконструисана спомен-плоча, која је у логору Слана била постављена 1975. године, а уништена 1991. године, као и спомен плоча код Шаранове јаме у спомен комплексу усташких логора Јадовно.
Спомен-плоча, која је у Сланој постављена 1975. године, први пут је разбијена и бачена у море 1991. године, а обновљена је и поново постављена у суботу, 26. јуна, захваљујући заједничким напорима Српског народног вијећа, Координације јеврејских општина у Хрватској, Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске и Удружења "Јадовно 1941" из Бањалуке.
Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем вијенаца, у суботу је код Шаранове бездане јаме у кругу девастираног спомен-обиљежја на Велебиту у Хрватској и на спомен-подручју логора Слана на острву Пагу у Хрватској одата почаст жртвама страдалим на подручју комплекса усташких логора Јадовно.
Предсједник Хрватске Иво Јосиповић је тада код Шаранове јаме одао пошту жртвама усташког логора Јадовно и изразио саосјећање са свима који су на том страшном мјесту изгубили своје најмилије.
Према истраживању београдског историчара Ђуре Затезала, у комплексу усташких логора Јадовно убијена су 40 123 лица, док је само на подручју логора Слана убијено 8 000 људи, углавном, Срба и Јевреја, међу којима је било жене и дјеце.
Б.Т.



извор: www.jadovno.com

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија