ПОТОМЦИМА И ПОШТОВАОЦИМА ЖРТАВА КОМПЛЕКСА УСТАШКИХ ЛОГОРА ЈАДОВНО 1941. Драга браћо и сестре,

На иницијативу удружења грађана Јадовно 1941. из Бања Луке, 24. јун је одређен за "Дан сјећања на Јадовно 1941." Тога дана, 1941. године, логор Слана на острву Пагу је примио своје прве заточенике а логор Јадовно на Велебиту достигао своје коначне димензије. За неколико дана, у суботу 26. јуна 2010. одржаће се након 69 година, прво обиљежавање "Дана сјећања на Јадовно 1941." Комеморативни скуп ће се одржати на Спомен подручју Шаранова јама, у кругу девастираног Спомен обиљежја посвећеног жртвама Јадовна. Други дио комеморације бити ће одржан на Спомен подручју логора Слана на отоку Пагу. На подручју самог логора Јадовно, Проф. др. Ђуро Затезало ће одржати историјски час. Опијело ће служити његово високо преосвештенство Владика горњокарловачки Герасим.
Том приликом открићемо, ако Бог да и двије обновљене Спомен плоче, уништене у протеклом рату.Велики је број жртава Јадовна са подручја Републике Српске али и из Федерације БиХ. Мошти наших предака и даље леже на дну велебитских јама и у камењару камене пустиње на острву Пагу.
Та мјеста никако не можемо називати гробницама! Жртве Јадовна, чији дух живи у нама, немају гласа. Ми, њихови потомци и поштоваоци имамо моралну, историјску и сваку другу обавезу, да дигнемо глас против ове историјске срамоте и неправде, његујемо културу сјећања и спроводимо конкретне активности у том смјеру.извор: www.jadovno.com

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија