„ВЕЛИКИ ПЕТАК“ МАНАСТИРА КРКЕ




Званично саопштење Управе манастира Крке поводом
медијских напада на игумана манастира


Да не би никад више звонило-изрешетано звоно
на улазу уманастир Крку (1345.г.)


У току јучерашњег дана (01.05.2010.г.) у неколико хрватских новина појавио се текст који је унапријед оптужио игумана манастира Крке Германа Богојевића, да је  (02.04.2010.г.) у српском селу Ђеврске, у локалу пјевао четничке пјесме са својим вјерницима. Уз то игуман манастира Крке је унапријед оптужен да је том приликом повредио углед Републике Хрватске, то јест да је разбио државни грб који се налази у локалу.
        Управа манастира тврди да тај догађај није могао да буде на Велики Петак (02.04.2010.г.) јер ни највећи безбожници не праве прославе на Велики Петак. Као доказ постоје многобројни свједоци који су заједно са игуманом учествовали у богослужењу у манастиру Крки, које је на Велики Петак трајало до вечерњих сати. Та чињеница не занима новинаре који у последње вријеме, све више желе да представе православне Србе као неподобне варваре, који ето нису ни „кршћани“.  Дакле овај догађај намјерно је везан за Велики петак који и православни и римокатолици с највећим поштовањем уважавају.
        Игуман манастира Крке Герман Богојевић је већ у напријед оптужен да је ово дјело починио у пијаном стању и то тек двадесет дана послије наводног догађаја. Медијски линч манастир Крка трпи годинама. Тако рецимо злонамјерни Жељко Хуљев, новинарчић из Дрниша, редовно објављује текстове са бомбастичним насловима: „У манастиру Крка туга за Крајином“, „Обнавља се кућа крајишком дужноснику“ итд. И последњи текст је из његовог пера, али није проблем само у њему, него је проблем генералан, јер ако медији не облате Србе то ће учинити неко други. Православни Срби су на тапету онима, који сматрају да на тај начин штите своју независну државу, а у ствари тиме угрожавају безбедност и права својих грађана, других националности.
        Управа манастира Крке овим саопштењем жели да обавијести јавност, да је једина истина из свих текстова то да је  игуман осумњичен и оптужен ради овога дјела. Игуман манастира Крке је у полицији изјавио, да је након Ускрса био са вјерницима у Ђеврскама и пјевао пјесме које говоре о повратку и о Србима у Далмацији и на Косову. О дешавању око грба он је изјавио да нема сазнања и та изјава је записана и биће прослијеђена у даљни поступак.
        Стога злонамјерни новинари, писци овога текста а и они који су га наручили, треба да знају  да су овим угрозили углед, безбиједност па и сам живот игумана и братије манастира Крке. Чини нам се да је дошло вријеме које је пророчки описао владика Николај Велимировић у својој „Небеској Литургији“ гдје се каже:

... не смеш брата својим братом звати,
нит слободно мислит нит дисати,
не смеш сести, не смеш хлеба јести,
без сатанске горде заповести,
нити смијеш певат нит кукати
нити Божије име спомињати,
нити смијеш слободно ходити,
осим тамо гдје те коноп води,
коноп води, а кундак те гони.


Инфо служба Епархије далматинске

извор: www.eparhija-dalmatinska.hr


Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија