ХИЛАНДАР ДОБИО НОВОГ ИГУМАНА




Данас 5/18. aприла 2010. године, у Недељу мироносица, великом већином гласова братство манастира Хиландара изабрало је јеромонаха Методија (Марковића) за игумана обитељи Немањића. Отац Методије је рођен у Чачку, 7. јануара 1970. године, од родитеља Момчила и Милке. Пре монашења студирао је на Електротехничком факултету у Београду. У манастиру Хиландару је од 1994. године.
Избор хиландарског игумана по Светогорском уставу обављен је у два круга гласања. У свом првом обраћању братству манастира Хиландара, новоизабрани игуман Методије, у духу монашког смирења је изрекао светоотачку поуку, коју му је својевремено навео из Старечника блажнопочивши монах Агатон Хиландарац : "Када братство манастира не препознаје међу собом врлинског монаха, онда нека изабере неког болесног од братије, јер ће он боље моћи да разуме њихове слабости". Том приликом се захвалио свој братији на поверењу које су му указали, а такође и архимандриту Стефану. Осим тога, недавно упокојење игумана Мојсија га је подсетила да смо сви ми пролазни, а да сви ми у хиландарској обитељи поштујемо Богородицу као игуманију обитељи.
По установама Свете Горе, у року од месец дана од избора за игумана, биће устоличење јеромонаха Методија за игумана Хиландара од стране Свештене општине Свете Горе.
У руци на слици држи царску палицу византијског цара Алексија III Анђела, коју је Св Сава добио од цара као знак присуства цара приликом бирања за игумана, пошто је Хиландар у рангу Царске Лавре и рукописну књигу оснивача хиландарске обитељи, хиландарски типик св. Саве.


извор: www.spc.rs

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија