САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ НАЈАВЕ ОСНИВАЊА И РЕГИСТРОВАЊА ТЗВ. "ХРВАТСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ"




Поводом иступања у јавности појединих чланова удруге „Хрватске православне заједнице“ којој је на челу човјек сумњиве прошлости и који са црквом и православљем нема ништа заједничког, дужност нам је упозорити васколику јавност на погубне последице деловања ове ,,удруге“. Крв мученика и страдалника побијених за време постојања НДХ и деловања „Хрватске православне цркве“, врло јасно је истакнута као темељна идеја, путоказ и смерница за њено оснивање, а насилно покрштавање и затирање свега што је православно крајњи је циљ њеног деловања. Свако друштво, па чак и оно које се налази на најнижој степеници друштвеног развоја требало би најозбиљније да се запита, да ли под плаштом демократије и људских права и слобода може допустити деловања оваквих и њима сличних ,,удруга“ и „удружења“??? Са разлогом се бојимо, као и наши верници, православци, али и сви други разумни људи, да деловање „Хрватске православне заједнице“ (или „цркве“ - како се већ називају), може довести до несагледивих и нимало пожељних последица, а Господу Богу се молимо да те последице нису поновна страдања и незапамћена крвопролића каква су уследила након оснивања „Хрватске православне цркве“ у НДХ.

Господ наш Исус Христос врло јасно нам поручује да се не бојимо оних који покушавају да нам убију тело, већ оних који душу могу да нам погубе у паклу, а данас потомци управо оних који су учинили да две трећине српског народа физички нестане, покушавају да задају последњи ударац преосталом српском живљу и да ударе на душу његову тако што обнављају тзв. хрватску православну цркву, ону исту коју је злочинац Павелић основао и покушао да успостави у геноцидној творевини названој независна држава хрватска.

Ови вуци у јагњећој кожи и самозвани православци који оспоравају српски национални идентитет, атакују на српски народ и на Српску православну цркву отворено претећи да они који не мисле као они немају шта да траже у Републици Хрватској. Српски народ оставио је немјерљив како духовни тако и културолошки траг на простору који географски обухвата подручје Горњокарловачке епархије о чему сведоче многобројни храмови које су преци наши подизали у славу Божију. Упозорили смо Нашим писмом поводом оснивања ове организације све релевантне институције Републике Хрватске о поновном оживљавању идеје која је чинила све да уништи оно што је српско и православно користећи најмонструозније методе и начине. Овом приликом још једном позивамо државне институције Републике Хрватске да спрече ово поновно успостављање усташке идеје, идеје која ће донети неспокој међу српским народом и страх за безбедност и нормалан живот.

Сетите се нашег страдалног мученика Светог Саве горњокарловачког. Сетите се мученика: глинских, јасеновачких, пребиловачких, коритских и свих других мученика који су пострадали од руке отаца ових који се поново буде и који поново покушавајау да наставе злочиначко дело. Сетите се њихове жртве и страдања која су поднели не желећи се одрећи вере својих отаца, и постом и молитвом у овим данима великих искушења устрајмо на путу Христовом, путу очувања вере наших отаца који нису жалили живот да сачувају своје име српско и веру православну.


ИЗВОР: www.eparhija-gornjokarlovacka.hr 

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија