ЛИТУРГИЈА У СВ. СОФИЈИ, НАКОН 556 ГОДИНА

Одлуку да се 17. септембра 2010. год , организује света Литургија у храму св. Софије у Цариграду ( Истанбул ), објавио је Крис Спиру, председавајући “ светског савета парохије св. Софије“, на данашњој конференцији за новинаре у згради Европског парламента у Атини.

Поклоњењу, осим чланова “ светског савета парохије св. Софије “ учествоваће представници из СДА-а и савета Европе, за обнову овог историског храма.

Крис Спиру, објавио је и писмо које је послао турском премијеру Тагипу Ердагану, где га обавештава и позива да учествује у овом “ историском“ као карактеристичном , светском поклоњењу и молитви у св. Софији, након 556 година.

“ Верујем да ће светско поклоњење и Литургија у свештеном храму св. Софије сачинити активацију за један светски самит о миру и суживоту“ наводи се између осталог у писму г. Спиру.

О писму премијеру Турске г. Спиру, је обавестио генералног секретара Уједињених нација, Бан ки Мун, министарку вањских послова САД-а, Хилари Клинтон, председника Европске комисије, Жозе Мануела Брозе, председника комитета министара савета Европе, Самуела Богкар и амбасаде Турске у Вашингтону и Атини.


са грчког језика превео: јеромонах Наум

извор: www.romfea.gr

Популарни постови са овог блога

СВЕШТЕНСТВО

ЗАНИМЉИВО

Од 27. 11. 2016. године, служимо 40 Литургија